duk ász

Dunakanyar árral szemben

részletes leírás

A Duna magyarországi legszebb szakaszán, árral szemben, Verőcétől Esztergomig.
Átlagon felüli evezési tapasztalatot, kitartást és állóképességet igénylő kihívás.

IDŐPONT:  2024. szeptember 14. szombat
TÁV: 32 fkm
SZINTIDŐ: 10 óra
NEHÉZSÉG: 5/5
NEVEZÉSI DÍJ:  8.000.- Ft/fő.

A távot a résztvevőknek, csapatoknak önállóan kell teljesíteniük. Ismerniük kell, és be kell tartaniuk a Hajózási Szabályzat minden vonatkozó rendelkezését.

Hozhatod saját kajakodat, kenudat, vagy bérelhetsz tőlünk a készlet erejéig.

INDULÁS:  2022. szeptember 16., szombat reggel 7:30 és 8:00 között Verőcéről. (GPS)

ÉRKEZÉS: Az Esztergomi Evezősök Hajós Egylete (GPS)

A nevezési díj tartalmazza:

  • itiner: nyomtatott, fóliázott, vízmentes térképvázlat a teljes útvonalról, mely tájékoztat a folyón található minden lényeges objektumról és azok távolságáról 
  • érem, oklevél és DUK ÁSZ matrica minden teljesítőnek 
  • csomagszállítás: a résztvevők személyes csomagjainak szállítása a program kezdetétől a végéig
  • célbaérkező ERŐleves és zsíros kenyér Esztergomban

Plusz díjért igénybe vehető (azaz a nevezési díj nem tartalmazza): 

  • kajakok, kenuk bérlése Verőcére, a starthoz szállítva
  • saját, hozott hajók szállítása Zebegényből Verőcére szombaton reggel, és Esztergomból Zebegénybe szombaton este.
  • A nevezők és saját hajóik szállítása szombaton reggel Esztergomból Verőcére

A programra a NEVEZÉSI LAP ITT                   Az eddigi nevezők listája ITT

A 2022-es DUK ÁSZ eredményei ITT

Telefonos elérhetőségünk: Máté Endre +36 20 469 5688, Ungi Mariann +36 30 9626 713

A jelentkezés után elküldjük a számlaszámunkat, amelyre a résztvételi díjat utalni kell. A jelentkezés az utalás beérkeztével válik véglegessé. A befizetésről visszigazolást küldünk. 

A program előtti héten elküldjük az itiner térképvázlatot (ezt indulásnál nyomatott/fóliázott formában is megkapod) és egy felelősségvállalási nyilatkozatot, melyet kérünk aláírni, és indulás előtt leadni (ebben nyilatkozol, hogy saját felelősségedre veszel részt, ismered és betartod a hajózási szabályzatot valamint a program további szabályait)

 

Részletes leírások

1. Program
2. Útvonal
3. Szabályok

4. Bérelhető kajakok és kenuk
5. Saját hajók és szállításuk
6. Nevezők és hajóik szállítása

7. Csomagszállítás
8. Étkeztetés
9. Nevezés és fizetés

1. Program

2023. szeptember 16.
7:00 Megérkezés és regisztráció Verőcén
7:15 – 7:30 Technikai értekezlet
7:30 – 8:00 START – az egyéni indulási időket rögzítjük
8:50 – 9:10  A Nagymaros-Visegrád közti komp ekkor érkezik, majd indul Nagymaroson. Ha teheted, te ne ekkor legyél itt. A kompnak elsőbbsége van veled szemben.
9:45 – UTOLSÓ IDŐ NAGYMAROS – legutolsó időpont ameddig a nagymarosi hajóállomás mellett el kell evezni. Annak, aki ezt nem teljesíti, be kell fejeznie a programot.  Indoklás: Nagymaroson 10 órakor indul a hajóforgalom. Ettől kezdve árral szemben evezni a hajóállomás mellett fokozottan veszélyes.
12:00 – UTOLSÓ IDŐ ZEBEGÉNY – legutolsó időpont ameddig a zebegényi oldalon el kell hagyni a zebegényi hajóállomást. Annak, aki ezt nem teljesíti, be kell fejeznie a programot. Indoklás: Nem fogsz időben Esztergomba érkezni, és rád fog sötétedni.
11:00-től 17:30-ig célbaérkezések Esztergomban. Frissítők, érmek, oklevelek átadása, hazaindulás egyénileg.
18:00 A program vége. Ezt követően nem lehetséges a bérelt hajók leadása Esztergomban. Aki látja, hogy nem ér be legkésőbb 18:00-ra, az forduljon vissza, és 19:00-ig leadhatja a hajóját Zebegényben.

2. Útvonal

A táv első felét, ami Verőcétől Zebegényig tart, szigorúan, csak a bal part mentén szabad teljesíteni. (1687-1702 fkm) Ennek biztonsági okai vannak. Ezen a szakaszon a jobb parton Visegrádnál és Dömösnél különösen erős a sodrás, a kanyar pedig, Nagymarostól Zebegényig nem látható be kellő biztonsággal, ezért itt senki ne menjen át a túlpartra.
A táv második felében, az 1702 fkm tábla elhagyása után, Zebegény elejétől Esztergomig, mindenki tetszőlegesen választhatja meg, hogy a folyó melyik oldalán halad. Bárhol át lehet kelni a Hajózási Szabályzat betartása mellett.

3. szabályok

Szintidő:  A szintidő 10 óra. Minden hajóegység esetében megmérjük az indulási és az érkezési időt. A kettő külömbsége adja a végső időeredményt. 

Díjak: A szintidőn belül tejlesítő hajók minden tagja érmet, oklevelet és DUK ÁSZ matricát kap. Ezen kívül két különdíj van.
1. Az abszolút első – azaz a távot  a legrövidebb idő alatt teljesítő – hajóegység, függetlenül attól, hogy hány személyes a hajó, serleget kap.
2. A szintdőn belül teljesítő “legkövérebb” hajóegység, függetlenül attól, hogy hány személyes a hajó, serleget kap. (kövérség = szélesség per hosszúság) 

Utolsó idők: Amennyiben az itineren megadott UTOLSÓ IDŐ pillanatában még nem haladtál át az adott ponton, abba kell hagynod a programot, mert nem fogsz tudni időben Esztergomba érkezni és rád fog sötétedni. Ebben az esetben át kell tervezned a napod. Bérelt hajó esetében Zebegényben kell végezned.

Hajózási Szabályzat betartása: A Hajózási Szabályzat kajakosokra és kenusokra vonatkozó minden szabályának ismerete és betartása kötelező.
Ezekből külön kiemelve felsoroljuk azokat, melyek a program alatt kifejezetten fontosak:
Átkelés a Dunán: Az átkelést mindig a lehető legrövidebb úton a partra merőlegesen végezzük. Tilos a menetben lévő nagyhajó útvonalát a nagyhajó haladási irányában 1000 méternél kisebb távolságon belül keresztezni. Gyorsjáratú hajónál ez 1500 m.  Ugyanezeket a menetben lévő hajókat tilos hátulról 60, oldalról 30 méternél kisebb távolságra megközelíteni.
Elhaladás az úszó létesítmények mellett: Tilos a kikötött úszólétesítmény és a part közötti vízterületen, a kötelek, támdorongok, kikötői eszközök, az alacsonyvezetésű köteles komp kifeszített kötele alatt közlekedni, és a kötelet mindkét irányból az attól mért 50 méternél kisebb távolságra megközelíteni. Magyarul: a kikötők, stégek, hajóállomások mellett mindig a Duna felőli oldalukon kell elhaladni, a part felőli oldalon, a kötelek alatt tilos.
Kompok: A kompoknak elsőbbségük van. Az útvonal keresztezi a Visegrád-Nagymaros kompjáratot, ahol Visegrádról 7:45-kor és 8:45-kor, Nagymarosról 8:00-kor és 9:00-kor indul olyan komp, amivel találkozhatunk. Ez az indulási ponttól kb. 5 km-re van, viszonylag jól tervezhető a velük való találkozás elkerülése.
Mentőmellény: Annyi mentőmellénynek kell lenni a kajakokban/kenukban ahány személy tartózkodik bennük. Úszni tudó felnóttek esetében viselni nem kötelező, de ott kell lenni. A mentőmellényeknek legalább 100, illetve 150 az EN 395 (ISO 12402-4), illetve EN 396 (ISO 12402-3) szabványoknak megfelelőeknek kell lenni. Magyarul: Hiába van sokkal jobb mentőmellényed, ha nincs benne ez a szabványszám, akkor az nem felel meg a HSZ-nek. Ebben az esetben kérj tőlünk, adunk.

Kajak/kenu kötelező felszerelése: Mentőmellény, evező, vízmerő eszköz vagy szivacs, kötél vagy lánc, az üzembentartó nevét, címét tartalmazó tábla, jelzőlámpa.

Itiner: Az itiner egy A4-es, vízmentes, fóliázott térképvázlat. Minden fontos akadályt előre jelez képekkel, jelekkel és szöveges leírásokkal. Segít a praktikus és biztonságos evezésben. Minden hajó kap itinert. Tanulmányozzátok alaposan, és használjátok.

Környezetvédelem: Tilos a szemetelés és a környezet károsítása. Minimalizáljuk a hulladékmennyiséget! A napközben összegyűlt szemetet szállítsd a napi végpontra, szelektáld és add át a szervezőknek, akik összegyűjtik és elszállítják.

Horgászok: A horgászokat szeretjük, köszönünk nekik és kikerüljük a damiljukat. Ez árral szemben kevésbé egyszerű, de akkor is. (Az itiner jelzi, azokat a helyeket, ahol általában sok a horgász.

Felelősségvállalás: A programon való részvétel feltétele egy felelősségvállalási nyilatkozat aláírása. Ebben minden résztvevő nyilatkozik, hogy
– a túrán saját felelősségére vesz részt
– a túrát egyénileg teljesíti
– rendelkezik a túra teljesítéséhez szükséges fizikai és szellemi kondíciókkal
– ismeri és betartja a hajózási szabályzat rá vonatkozó részeit
– betartja a jelen program további szabályait

4. Bérelhető kajakok és kenuk

Kajakot, kenut bérelhetsz tőlünk a készletünk erejéig, vagy hozhatod a sajátod.

A bérleti díjak tartalmazzák a szükséges felszereléseket: evező, mentőmellény, vízhatlan zsák/hordó, kötél, vízmerő, spriccdeck az egyszemélyes Prijon 430 kajakokra, valamint a kajakok és kenuk Verőcére történő oda-, és Esztergomból történő visszaszálltását. 

KAJAKOK: Minden kajak kormánylapát nélküli. Nem rendelkeznek tároló rekeszekkel, de vízhatlan zsákot/hordót adunk hozzá.
Prijon 430 egyszemélyes túrakajak – 5.000.- Ft (hossz: 430, szélesség 68)
Rainbow Oasis egyszemélyes túrakajak – 5.000.- Ft (hossz: 430, szélesség 64)
ROTO Buran egyszemélyes túrakajak – 5.000.- Ft (hossz: 430, szélesség 60)
Prijon CL 470 kétszemélyes túrakajak – 7.500.- Ft (hossz: 476, szélesség 76)
Prijon CL 490 kétszemélyes túrakajak – 7.500.- Ft (hossz: 490, szélesség 70)
RTM Ocean Quattro kétszemélyes sit-on-top – 7.500.- Ft (hossz: 412, szélesség 90) (Ezt a hajót csak a legextrémebb jelentkezőknek ajánljuk és csak akkor, ha szeretnék megnyerni a “legdagibb hajó” kategóriát)

KENUK:
Négyszemélyes üvegszálas Karcza típusú túrakenu – 7.000.- Ft (hossz: 580, szélesség: 92, kategóriájában könnyű, gyors, jól kormányozható)

(a névre kattintva megtekintheted azok paramétereit)

5. Saját hajók és szállításuk

A saját hajókkal érkezőknek gondoskodniuk kell a Hajózási Szabályzatban előírt tartozékokról (evező, mentőmellény, vízmerő, kötél, tábla, jelzőlámpa).
Szabályos mentőmellény hiányában az külön bérelhető tőlünk 500 Ft-ért.

Vállaljuk saját hajók szállítását Zebegényből Verőcére szombaton reggel és/vagy Esztergomból Zebegénybe szombaton este:
Saját egyszemélyes kajak szállítása – 2.000.- Ft/db
Saját kétszemélyes kajak vagy kenu – 3.000.- Ft/db
A Zebegényből induló szállítások esetében a hajókat legkésőbb szeptember 16-án 18.00 óráig le kell szállítani a Depo-Z zebegényi telephelyére.

6. Nevezők és hajóik szállítása

Minimum 4 fő jelentkezése esetén vállaljuk, hogy 16-án reggel 6:00-ás indulással a nevezőket,  és ha van a saját hajóikat Esztergomból, az Esztergomi Evezősök Hajós Egylete kempingjétől Verőcére szállítjuk. Ennek díja 2,000 Ft/fő és 2,000 Ft/hajó.
(Az Esztergomi Evezősök Hajós Egylete kempingjében sátorban, vagy az esztergomi Gran kempingben apartmanban van lehetőség péntek este megaludni. Szállásfoglalás önállóan.)

7. Csomagszállítás

Azt a felszerelésedet, amit nem szeretnél magaddal vinni evezés közben, az indulási és érkezési pontok között szállítjuk. A csomagszállítás benne van a nevezési díjban.

8. Étkezés

A nevezési díj a napközbeni étkezést nem tartalmazza: mindenki maga gondoskodik a program alatt a saját ételéről és italáról.
FIGYELEM: A részvétel igen erős fizikai igénybevétellel jár! Mindenkinél legyen ehhez mért mennyiségű élelem és folyadék.
Célbaéréskor a nevezők kapnak egy tartalmas tésztalevest (ERŐleves) és sülthús zsíros kenyeret zöldségekkel. (Ez benne van a nevezési díjban)

9. Nevezés és fizetés

Nevezni a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével lehet, ITT.

A jelentkezés után visszaigazoló levelet küldünk és elküldjük a számlaszámunkat, amelyre a résztvételi díjat utalni kell.
A jelentkezés az utalás beérkeztével válik véglegessé. A befizetésről visszigazolást küldünk.

A start előtti héten elküldjük 

  • az itiner térképvázlatot (ezt indulásnál nyomatott/fóliázott formában is megkapod)
  • egy felelősségvállalási nyilatkozatot, melyet kérünk aláírni, és indulás előtt leadni (ebben nyilatkozol, hogy saját felelősségedre veszel részt a programon, ismered és betartod a hajózási szabályzatot valamint a további szabályokat) 

DEPO-Z

Kajak, kenu, bicikli - bérlés, szállítás

Csoportos túrák szervezése és
lebonyolítása

Ingyenes, igényre szabott vízi-, bicikli-,
és gyalogtúra javaslatok, tanácsok

CONTACT

Máté Endre: +36 20 469 5688

Ungi Mariann: +36 30 962 6713

Email: depo.z.zebegeny@gmail.com

Honlap: www.depo-z.hu

Adatkezelési és cookie szabályzat